Op 22 april organiseerde de gemeente Rotterdam in samenwerking met het Stadsinitiatief en de Kenniswerklaats Leefbare Wijken een conferentie over burgerkracht. In Theater Zuidplein gaf niemand minder dan “burgerkracht goeroe” Jim Diers (University of Washington,www.neighborpower.org) een inspirerende lezing over zijn ervaringen als eerste directeur van ‘Seattle’s Department of Neighborhoods’ en over zijn jarenlange betrokkenheid bij burgerinititieven. Vervolgens ging Derk Loorbach (Drift/EUR) in op zijn onderzoek naar de impact van het stadsinitiatief De Luchtsingel.
Diers wist de gehele zaal te inspireren met zijn bevlogen verhaal. Hij ging in op het belang van burgerkracht voor het opbouwen van gezonde, levensvatbare gemeenschappen, bewegingen en groepen. Burgerkracht draait volgens hem om verenigingen, bewoners, democratie, focus op wat betrokkenen kunnen bijdragen (ipv wat de behoeften zijn) en de onderlinge relaties. Dit in tegenstelling tot reguliere diensten vanuit de overheid, waarbij de focus vaak ligt op professionals, top- down benadering, behoeften, geld en (professionele) organisaties.
Diers liet voorbeelden zien van hoe bewoners over de hele wereld veel (voor hun omgeving) voor elkaar kregen met minimale bijdragen vanuit de overheid door samen te werken, zelf tijd en goederen in te zetten en te werken vanuit het uitgangspunt dat iedereen iets kan bijdragen. Tegenwoordig wordt volgens Diers te veel gefocust op wat men niet kan of heeft, wat een groot risico is voor burgerkracht. Voorbeelden hiervan zijn: daklozen, armen, niet- Nederlands sprekend, verslaafd, oud etc. Zijn advies is om niet met dergelijke classificaties te werken, maar als uitgangspunt te kijken naar wat men wel kan.
Klik hier voor een verslag van DRIFT over de lezing van Derk Loorbach en hier voor zijn powerpoint presentatie.