Groen & Gezond Lombardijen

Uit bestaand onderzoek is bekend dat groen in de wijk een positieve impact heeft op de fysieke en mentale gezondheid van bewoners, en daarmee van invloed is op meedoen in de samenleving, talentontwikkeling op school en/of werk en een (toekomstig) beroep op zorg/ondersteuning. Daarbij laat onderzoek zien dat een gevoel van eigenaarschap en verbondenheid met groene plekken cruciaal is voor het daadwerkelijk benutten van stedelijke groene ruimten door bewoners. Wanneer bewoners het gevoel hebben dat de plek bedoeld is voor ‘mensen zoals zij’, zijn zij eerder geneigd de groene ruimte actief op te zoeken, te gebruiken, en eerder bereid om mee te denken/werken aan de inrichting, programmering en onderhoud van een plek. Echter blijkt uit onderzoek ook dat deze gevoelens van eigenaarschap en verbondenheid ongelijk verdeeld zijn over verschillende sociale groepen. Veel openbare ruimtes blijken niet voor alle bewonersgroepen aantrekkelijk te zijn ingericht, zie bijvoorbeeld ons eerdere onderzoek naar veiligheidsbeleving van jonge meiden op Zuid.

Om in Lombardijen de leefomgeving zo in te richten dat deze aantrekkelijk en toegankelijk is voor meer en diverse groepen wijkbewoners, om zo bij te kunnen dragen aan zowel een betere gezondheid voor iedereen én een betere leefbaarheid en veiligheid in de wijk, is het belangrijk om gevoelens van eigenaarschap en verbondenheid van bewoners bij groene ruimtes te versterken. Dit leidt tot de volgende centrale onderzoeksvraag: welke sociaal-ruimtelijke interventies versterken een groene, gezonde leefomgeving in Lombardijen en welke rol kan eigenaarschap en verbondenheid van bewoners hierin spelen?

Deelvragen hierbij zijn:

• Hoe ziet het actuele netwerk van voorzieningen en sociale netwerken eruit in Lombardijen en welke behoeften hebben bewoners als het gaat om een groene en gezonde leefomgeving?

• Welke sociaal-ruimtelijke interventies zijn op korte termijn nodig en gewenst om een duurzaam perspectief te bieden voor inwoners van Lombardijen als het gaat om een gezonde, veilige en leefbare wijk?

• Welke rol speelt eigenaarschap en verbondenheid van bewoners in Lombardijen hierbij en op welke manier kan dit versterkt worden in relatie tot de (door)ontwikkeling van de gewenste sociaal-ruimtelijke interventies?

Om de centrale onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, is een ontwerpgericht actieonderzoek opgesteld, dat wordt uitgevoerd door de EUR en Veldacademie. Het onderzoek richt zich op een praktijkgerichte inzet, waarbij betrokkenheid van bewoners centraal staat. Tijdens het onderzoek wordt samengewerkt en afgestemd met de projectgroep Toekomstperspectief Lombardijen, waar het bijvoorbeeld gaat over te betrekken partijen, terugkoppeling van resultaten van onderdelen uit het onderzoek, keuzes op gebied van acties en planning, afstemming van gewenste interventies en uitvoerbaarheid/planning hiervan.

Voor vragen over dit project kunt u terecht bij:

Dr. Vivian Visser – visser@essb.eur.nl

Promovenda Cecile Ikink – ikink@essb.eur.nl

Scroll naar boven